ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Стефан Командарев: Целият филм „В кръг” е заснет за 12 нощи

С впечатляващата лента редовият български полицаи вижда живота си на екран

Положението на обществото е малко като алцхаймер, казва режисьорът

„ Кофти са много неща, които са около нас и опитвам с филмите да ги показвам, белким нещо стане по-добро”

„ Господ ни е дал всичко възможно в България и от нещата, които всеки един от нас прави, зависи тя да стане едно по-добро място”

Иво Дернев

Режисьорът Стефан Командарев бе специален гост на предпремиерната прожекция на новия си филм „В кръг” в Пловдив. Лентата се прие повече от добре от публиката. Киноманите я определиха като нов ярък проблясък в българското кино и поредна много силна работа на Командарев.

„В кръг” е реалистична социална дисекция на обществото и ежедневието ни, прокарана с готино чувство за хумор и много кинаджийски през историите на три двойки патрулиращи полицаи от столичните районни управления в рамките на една работна вечер. След броени дни филмът ще бъде прожектиран пред 400 служители на МВР в кино Люмиер в София, като на събитието се очаква да присъства и министърът на вътрешните работи. Как приемат полицаите видяното на екрана се е разбрало още в предпремиерните прожекции на „В кръг” из България.

„  До момента са го гледали немалко полицаи. Реакциите навсякъде са едни и същи. Те казаха „Това е животът ни, едно към едно”. Включително имахме малка предпремиерна прожекция в Стара Загора. Имаше две момчета на по двадесет и няколко години- патрулиращи полицаи. Те казаха, че за първи път виждат абсолютно живота си на екран. Опитали сме се да бъдем максимално честни. От самото начало много ни помогнаха синдикалната федерация на служителите в МВР. Казахме им, че нямаме намерение да правим рекламен филм за служителите в МВР, а че искаме да покажем реалността, че ще има например и корумпирани полицаи, а те се съгласиха. Мисля, че нито сме отишли в идеализация, нито сме отишли в очерняне. Не очаквам голям риск при прожекцията в София, при всички случаи ще бъде вълнуващо”, разказа Стефан Командарев пред пловдивската публика веднага след представянето на „В кръг”.

Той и екипът му бяха решили да направят този филм за патрулиращите нощно време в София полицаи веднага след премиерата на „Посоки”, който разказваше истории от дежурствата на няколко таксиметрови шофьори. Този път се свързали със синдиката на служителите на МВР и благодарение на тях провели 60-70 срещи с полицаи.

„Срещи, в които просто си приказвахме, те ни разказваха истории, за да навлезем в дълбокото. Събрахме огромна база данни от истински истории. И в един момент толкова много материал се натрупа, че не беше чак толкова трудно. Седнахме, написахме 7-8 варианта на сценария. Работихме с европейска програма за писане на сценарии, с консултанти по драматургия. На всеки етап давахме да четат сценария на полицаи и на хора от синдиката на МВР. Събирахме обратна връзка, тъй като целта беше да седи истински и автентично, а не да е изсмукана от пръстите историята. И в крайна сметка след 7-8 варианта го заковахме сценария. От там насетне започнахме месеци репетиции с актьорите. В рамките на тях ние винаги анализираме сценария, пренаписваме епизоди, пренаписваме диалог с актьорите и те стават като съавтори на самия сценарий. Самите те се срещнаха с доста полицаи, говориха с тях, обсъждаха и в крайна сметка и с тяхна помощ се случи това, което видяхте. Това си беше един дълъг процес. Епизодите са стъпили на истински истории, но от там насетне филмът е художествена измислица. Ние не правим документален филм, но има много реализъм”, обясни Стефан Командарев.

Както в „Посоки”, така и „В кръг” отличителни са дългите кадри и операторската работа „на ръка”.

„ Снимането с толкова дълги кадри първо е предизвикателство за актьорите. На тях започна да им харесва, защото е друг тип игра и те трябва наистина да са концентрирани по време на целия кадър, за да го направят максимално истински, защото няма възможност след това на монтажа нещо да замажем. На мен ми харесва това, че те са истински. Харесва ми и този документален стил- по-реалистично седи. И не на последно място – имаше значение и това, че докато „Посоки” беше нискобюджетен, „В кръг”беше нещо между нискобюджетен и без бюджетен филм. И всъщност то няма друг начин да се заснеме. Целият филм е заснет за 12 нощи. Естествено, зад тези 12 нощи седят месеци наред репетиции, включително едно цялостно пробно заснемане на филма с обикновен фотоапарат, без осветление и звук, но с актьорите на истинските локации. Което ни помогна много, за да може когато започнат 12-те нощи наистина да сме много подготвени и да успеем да се справим, защото нямаше друг вариант”, не скри режисьорът.

Подчерта, че дори ветеранът в каста- Павел Попандов свикнал с този начин на снимане, тъй като в началото го приемал за странен. Командарев няма да забрави първата снимачна нощ с него, когато Попандов се оглеждал продължително и попитал „Все пак къде е асистент-операторът?”. След което разбрал, че той се крие в багажника.

„ Ние бяхме много добре подготвени за снимките. Когато е така си много по-спокоен, защото имаш базата, имаш на какво да стъпиш. А когато си спокоен, когато не си напрегнат, когато не си притеснен, тогава много по-лесно стават импровизациите”, допълни Стефан Командарев.

Той се спря и на един от най-тежките епизоди от лентата- кадрите в дом за възрастни хора, в който старците са завързани за леглата си, за да не развалят спокойствието на персонала през нощта. Оказа се, че в тези кадри се крие лична история.

„ Преди няколко години баща ми почина.Последните му няколко години бяха много трудни, защото той разви много тежък алцхаймер. Тогава мои приятели ми казаха, че вече имало хубави домове и в София. Реших да огледам. Обиколих повечето такива домове, в това число и частните. А те, частните, се оказаха най-ужасните в интерес на истината. Е, тази гледка я видях. Видях връзването с марлите по леглата. Реших, че няма да пусна баща ми на такова място. И колкото и да ми беше трудно започнах да плащам на жена, която да живее с него 24 часа и да се грижи за него. Така че му запазихме достойнството и той до последно си беше в къщи. Но уви това е в най-застаряващата нация в Европа сме, с изключително много самотни възрастни хора. Като пътувах към Пловдив имаше рекламни билбордове на такива частни домове”, отбеляза тъжно режисьорът.

Друг епизод от филма също разказва реална и ужасна история- мародерите на гробища из родните траурни паркове. Във „В кръг” това бяха ромите Роки, Рамбо и Силвестър, които бяха спипани от едната патрулираща полицейска двойка- Иван Бърнев и Асен Блатечки, да къртят метални букви от надгробни плочи.

„ За мен беше откритие, когато правихме филма „ От признателните потомци” това, че гробовете на най-големите български интелектуалци в Централни гробища бяха абсолютно ограбени и поругани, с изтръгнати метални букви. Тогава нашият герой от лентата- пенсионерът Георги Шопов го следвахме една година, за да покажем опитите му да спаси нещата и той успя в рамките на филма да спаси два важни гроба. Естествено това ни повлия, за да влезе и в този филм. И да, това е част от диагнозата- начинът, по който се отнасяме към нашите потомци е показателен за това какви са ни ценностите в момента. И като общество накъде сме тръгнали. Защото тук говорим за базови морални ценности като добро и зло, отношение към предците и народните будители. Положението на обществото е малко като алцхаймер”, сложи диагнозата Стефан Командарев.

И не стри, че в началото на 90-те се чудил много дали да остане в България, защото имал възможност да живее във Франция. Но взел решението да остане тук, за което не съжалява.

„ Тук са ми децата, обичам си това тук. Затова ми е кофти са много неща, които са около нас и опитвам с филмите да ги показвам, белким нещо стане по-добро.  Ако се върна 20 години назад, тогава бях много по-голям оптимист за всичко, което се случва тук. Сега не съм чак толкова. Да видим след 20 години. В момента, от тая позиция се надявам нещата да се променят, децата ми да останат тук или да отидат да учат някъде, пък след това да се върнат. Господ ни е дал всичко възможно в България и от нещата, които всеки един от нас прави, зависи тя да стане едно по-добро място. Не да сме на първо място във всички негативни класации, както е в момента, включително в класацията за най-нещастната нация в света”, пожела си Стефан Командарев.

Той се обърна към публиката с молба за подкрепа, за да споделят за видяното на приятели и колеги. Филмът тръгва от осми ноември в цяла България.

„В кръг” е нещо, което сме направили с малко пари, но пък с много приятелство и желание. За нас е много важно да стигне до колкото се може повече зрители. А няма по-силна реклама от споделянето. Бъдете и вие наши съратници. Така както актьорите във „В кръг” са мои съмишленици и съратници. Повечето от тях вече отдавна са в графа приятели. Един от тях е Ованес Торосян, който имаше едно много голямо предимство за този филм пред всички други- тежи точно 49 килограма”, усмихна се режисьорът.

В лентата участва с епизодична роля и синът на Командарев- Петьо.

„В „Посоки” игра дъщеря ми. Тогава у дома тази тема беше доста актуална- защо сестра ми беше, аз не съм. Сега възстановихме семейния мир. А и в крайна сметка тези филми ги правя и заради двете ми деца”, каза на финал режисьорът.

„В кръг“ е вторият филм от планираната трилогия след реализацията на „Посоки“. Той разказва историите на три двойки патрулиращи полицаи в нощна София. Във филма ще видим Ирини Жамбонас, Павел Поппандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев–Зуека, Стефан Денолюбов, Стоян Дойчев, Герасим Георгиев–Геро, Николай Урумов, Анастасия Ингилизова, Ованес Торосян и др. Режисьор е Стефан Командарев, оператор Веселин Христов.

След като взе две от най-престижните награди на кинофестивала в Сараево („Сърцето на Сараево“ за най-добра актриса за Ирини Жамбонас и наградата Cineuropa за изключително постижение в европейската аудиовизуална култура), тази вечер „В кръг“ взе нови три награди, този път от фестивала „Златна Роза“ във Варна. Специалната награда на град Варна, отново висока оценка за Ирини Жамбонас, която получи Награда за най-добра женска роля и Награда на публиката. Така само след участието си на два фестивала, В КРЪГ има впечатляващите 5 награди!

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина